Acara

Sep
Indonesian Spectrum

Indonesian Spectrum is a 1 year program for foreign students that offers several subjects about Indonesia. Through the subjects, foreign students can learn to know and understand various aspects about Indonesia such as politics, economics, social and culture. The foreign students will also have the experience living in a multicultural and multi-ethnic Indonesian society alongside the domestic students and the other international students.

Duration

1st Semester (Fall)       : (starts from) September 2019

2nd Semester (Spring)  : (starts from) February 2020

Requirement

Indonesian Spectrum Program is open for foreign students with the following requirements:

• Fluent in English (minimal TOEFL score: 500) for non-English Speaking Countries,
  • At least in the 4th semester of your study,
  • Willing to take minimum 9 credit and maximum 15 credits for this program.

The required papers:

• Application Form
  • Colored copy of the Passport
  • Copy of recent Academic Transcript
  • Copy of the student’s last degree Graduation Certificate
  • Copy of International Health Insurance
  • Medical Statement
  • Recommendation Letter from home university
  • Result of English Language Proficiency Test (TOEFL)
  • Two passport-size photos of you in formal outfit with red background
  • Limited Stay Permit Visa (KITAS)

Fee

• Tuition fee/semester                                               : US$ 1700
  • Cultural Activities** (optional)                                 : US$ 200
  • Limited Stay Permit Visa (KITAS)                             : US$ 500

* A one-month multidisciplinary program where students can have a learning experience by living in the Indonesian villages.

** Cultural Activities: A program where students are trained to learn Indonesian culture by first-hand experience.

BAKP UK Petra - Indonesian Spectrum -1

Monthly Living Expenses

Approximate total for accommodation (simple boarding house) and meal: US$ 300/month.

The actual accommodation fee around Petra Christian University ranges from US$ 80 to US$ 200 per monthdepends on the room type and its facilities. Boarding house with personal bathroom (inside the bedroom) will be more expensive than the public one (outside the bedroom). The price is also different between rooms with and without air conditioner (AC) or water heater. Free internet connection (LAN cable or WiFi) is only available in several selections of boarding house, some will charge you extra to have an internet connection, but it is always available if you choose to stay in an apartment.

Simply said, the more facilities you desire, the higher the price is gonna be.

Please note that students are highly recommended to stay in a boarding house and apartment located in Siwalankerto which is within walking distance to Petra Christian University (around 1-5 minutes walk). By staying close to the campus ground, BAKP will be easier to reach you in time of needs. In addition, living in Siwalankerto gives both BAKP and the students better access to process all legal documents the students needed, such as the Limited Stay Permit (KITAS) and Surat Tanda Melapor (STM).

Application Deadlines

For 1st Semester (Fall) intake              : December 2016 – February 2017

For 2nd Semester (Spring) intake        : September 2017 – October 2017

Mailing Address

Bureau for Cooperation and Institutional Development

Petra Christian University

Jl. Siwalankerto 121–131 Surabaya 60236 East Java — Indonesia

Tel       : 62 – 31 – 298  3185 – 88 (ext),

Fax       : 62 – 31 – 849  2583

E-mail  : studentmobility@petra.ac.id

BAKP UK Petra - Indonesian Spectrum -2

For complete info about the NON-academic matters (such as: living cost, living preparation, legal documents), please contact:

Ms Endry

Staff of Student Mobility Division

Bureau of Cooperation and Institutional Development

Petra Christian University

studentmobility@petra.ac.id

Agu
Seminar Wawasan Kebangsaan

Semangat nasionalisme perlu ditumbuhkan dalam hati setiap warga negara Indonesia. Mahasiswa Universitas Kristen Petra pun perlu bekal khusus yang berguna untuk menumbuhkan semangat nasionalisme mereka. Oleh karena itu, Departemen Mata Kuliah Umum Universitas Krsiten Petra bekerjasama dengan perusahaan kosmetik La Tullipe, mengadakan Seminar Wawasan Kebangsaan.  Acara ini diperuntukkan bagi seluruh mahasiswa baru angkatan 2019 yang mengambil mata kuliah Pancasila untuk mengikuti kegiatan seminar Wawasan Kebangsaan. Seminar yang bertemakan "Dari aku untuk Indonesiaku" ini dilaksanakan pada hari Senin, 19 Agustus 2019. Pembicara yang diundang tokoh-tokoh yang sudah tidak asing di lingkungan masyarakat yaitu Bapak Prof. Dr. H. A. Syafi'i Ma'arif yang pernah menjadi Ketua Umum Pengurus Pusat Muhammadiyah, Bapak Ir. Basuki Tjahaja Purnama yang sempat menjabat sebagai Wakil Gubernur dan Gubernur DKI Jakarta, dan tidak ketinggalan Bapak Yudi Latif, Ph. D yang pernah menjabat sebagai Kepala Pelaksana Unit Kerja Presiden Pembinaan Ideologi Pancasila (UKP-PIP 2017/2018). Di akhir acara tersebut, para tokoh-tokoh ini memilih karya karikatur hasil buatan  mahasiswa UK. Petra untuk dijadikan kenang-kenangan dari Universitas Kristen Petra.

Mei
Millenials For Indonesia

Millenials For Indonesia merupakan Talkshow Politik sebagai perwujudan dari salah satu poin Misi dari Badan Eksekutif Mahasiswa Universitas Kristen Petra yang berbunyi Bergerak aktif bagi kebhinekaan dan kesejahteraan bangsa. Tujuan dari kegiatan ini ialah

• Memberikan pengetahuan tentang sikap apatis dalam mengahadapi politik tidak boleh dilakukan
  • Memberikan wawasan baru bahwa generasi milenial harus menjadi proaktif positif dalam menghadapi politik
  • Menyampaikan pentingnya rasa toleransi dan kerukunan antar kelompok masyarakat

Adapun pelaksanaan kegiatan,

Hari / Tanggal : Jumat / 17 Mei 2019

Tempat : AVT  501

Pukul : 17.00-20.00

Baca lebih lanjut >
Menampilkan 1-3 dari 3 item.